Wat is Smart Building?

- Beveiliging - Alarmcentrale - Tips - Alert Group - Alert One Cases

Tegenwoordig kunnen we thuis de verlichting, verwarming, alarmsysteem en zelfs de deurbel met IP-camera eenvoudig bedienen via de app op onze smartphone.  Domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd) heeft als inzet ons leven makkelijker te maken en ons wooncomfort te verhogen. Slimme meters, elektrische gordijnen en rolluiken, spraakbesturingen, meer en meer huishoudelijke apparaten en functies laten zich aansturen via een eenvoudige app. 

Smart building oplossingen van Alert

Smart homes versus smart building

Smart Building (ook wel slim gebouwbeheer of gebouwautomatisering) is een gebouw voorzien van slimme, innovatieve technieken waarbij systemen onderling (kunnen) communiceren. Smart building heeft als doel de werk- en leefomgeving te verbeteren. Bij een juiste inrichting stelt het gebruikers in staat optimaal te kunnen functioneren en presteren binnen deze omgeving.  Smart building wordt ook toegepast op het gebied veiligheid, beveiliging, toegang, energiebeheersing, klimaat, licht, optimaal ruimtegebruik etc. Kortom voor het beheer van het gebouw zelf. Slim gebouwbeheer of smart building kunnen we dus enigszins vergelijken met Smart Home. Alleen is de lijst van mogelijkheden en voordelen van Smart Building langer en vaak ingrijpender ten opzichte van Smart Home. 

Via Smart Building kunnen we namelijk:

  • veiligheidssystemen in- en uitschakelen én monitoren
  • camerabewaking en intercom combineren met uw toegangscontrolesysteem
  • complete bedrijfsalarmcentrales laten doorschakelen naar onze alarmcentrale (take-over management)
  • klimaatbeheersingsystemen bedienen en luchtkwaliteit meten 

Smart Home is hot, maar Smart Building?

Als het op het slimmer maken van bedrijfspanden aan komt, zit er beweging in, maar lopen veel vastgoedbeheerders en bezitters van een bedrijfspand nog enorm achter ten opzichte van de consumentenmarkt (nieuwbouw daargelaten). 

Maar waarom zijn veel woningen tegenwoordig voorzien van de nieuwste slimme snufjes en bedrijfspanden niet? 

Het antwoord is vaak kortweg; geen tijd, geen capaciteit, het lijkt te complex en/of een kosten-batenanalyse die niet doorslaggevend uitvalt in het voordeel van de te verwachten opbrengsten. Tel daarbij op het zeer ruime aan bod van slimme oplossingen binnen de markt en het overzicht is volledig kwijt. En wie wie gaat al deze verantwoordelijkheden dan op zich nemen? En hoe voorkomt u dat u onnodig veel tijd kwijt bent met het beheren en monitoren van al deze verschillende systemen en diciplines?

Hoe maak ik van mijn gebouw een smart building?

Wij begrijpen dat u zo eenvoudig mogelijk ‘in control’ wilt blijven op het gebied van slim gebouwbeheer. Voorkom daarom onnodig vlieg en trekwerk en verken uw opties rondom slim gebouwbeheer bij Alert. Wij luisteren graag naar wat uw business inhoudt en naar alles wat u bezighoudt. En stellen u in de gelegenheid vragen te stellen; want als je slimme dingen vraagt, krijg je slimme dingen. Deze initiatie- en defintitiefase doorloopt u samen met onze projectleider systeemintegratie.

‘’ Als je slimme dingen vraagt, krijg je slimme dingen’’


Vervolgens brengen wij uw vraagstukken en ambities rondom veiligheid en facilitaire diensten in kaart. Daarna zullen wij overgaan tot het adviseren en ontwerpen van oplossingen die naadloos aansluiten op de beheer- en onderhoudstaken van uw bedrijfspand en eventueel omliggend terrein. Dit is de kern van systeemintegratie: puzzelen met onderdelen, dit alles op maat voor u.

Na deze ontwerp- en voorbereidingsfase gaat onze afdeling systeemintegratie over op het integreren van de aangewezen beheersystemen, installaties en datastromen binnen één platform, met één gebruikersinterface. Wel zo overzichtelijk. Nadat deze gebruikersinterface met alle benodigde werkprocessen en datastromen is ingericht kan deze als monitoringsdienst aangeboden worden via onze eigen alarm- en servicecentrale. Op deze manier monitoren u (en wij) eenvoudig en snel alle werkprocessen die ondersteunend zijn aan uw primaire en/of kritische bedrijfsprocessen. En dat betekent een hoger rendement binnen handbereik!

Van de inititatie- tot aan de nazorgfase werkt u samen met één aanspreekpunt. Hoe comfortabel is dat? Gun uw organisatie ook meer rust en geef uzelf meer focus op de eigen corebusiness. Wij ondersteunen u graag verder met uw secundaire bedrijfsactiviteiten. Wat ons betreft de nieuwe standaard in gebouw- en terreinbeheer.

Kom het ervaren; vraag nu een gratis smart scan aan

Sluit slimmer gebouw- en terreinbeheer aan op uw ambities voor komende periode? Maar wilt u eerst nog wat meer informatie over wat Alert als Smart Building Specialist hierin kan betekenen? Vraag dan nu een gratis smart scan aan. Vanuit Alert verzorgen we dan een eerste scan van de uw situatie op basis van de door uw geschetste situatie en hulpvragen. Op basis van de uitkomsten volgt er een inspiratiesessie waarin we de mogelijkheden bespreken. Zie het als een volledig vrijblijvend adviesgesprek op basis waarvan u een weloverwogen keuze kan maken. 

Smartscan aanvragen

Uw voordelen op een rijtje:

  • eenvoudig en snel in- en overzicht in uw ondersteunende bedrijfsprocessen
  • besparingen in euro’s, fte’s  en uw kostbare tijd
  • meer comfort, veiligheid én focus voor uw eigen corebusiness
  • alles voor uw gebouw in één systeem via ons PSIM-softwareplatform (Physical Security Information Management)

Wist u dat dit project mede mogelijk gemaakt is door het Beleidsexperiment Menselijk Kapitaal (MKB idee) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Meer weten, kijk eens rond op https://www.mkbideenetwerk.nl/ 

Bij vragen mag u ons ook altijd bellen op 0184-410400 of mailen naar systeemintegratie@alert-group.nl. We beantwoorden uw vragen graag!

Smart Business Parks

Wil je naast smart buildings ook meer weten over smart business parks? Lees over onze smart business parks oplossingen op onze website.

Meer weten over smart business parks