Wat is ondermijning en hoe pak je het aan?

Met het beveiligen van bedrijventerreinen (ook wel collectieve beveiliging genoemd) hebben wij als beveiligingsorganisatie regelmatig te maken met ondermijning. Misschien vraagt u zich af wat ondermijning is en waar je ondermijning aan kunt herkennen? Hier vertellen wij u graag meer over in dit artikel.

Wat is ondermijning?

Crimelen maken voor hun illegale activiteiten vaak gebruik van legale bedrijven, instanties en diensten. Denk hierbij aan het huren van een pand, schuur of loods voor de exploitatie van verboden middelen of het huren van woonruimte voor mensenhandel. Bedreiging, afpersing en geweld worden hierbij niet geschuwd.  Ook vormen vakspecialisten op het gebied van financiering, logistiek en/of vastgoed een belangrijke doelgroep die benaderd kunnen worden voor het witwassen van grote sommen geld. 

Ondermijning vind overal plaats, in steden, havengebieden tot aan landelijke buitengebieden; zo ook op bedrijventerreinen. De veiligheid en het (verbeteren van het) ondernemersklimaat op deze bedrijventerreinen komt hiermee in het gedrang en kan zelfs flink afnemen. Om gebruik te kunnen maken van de diensten in de bovenwereld, richten criminelen soms complete bedrijven op. Vaak vragen ze ook vergunningen aan en huren of kopen ze panden. Door gebruik te kunnen maken van deze diensten in de bovenwereld hebben zij ook de medewerking nodig van onder andere (verhuur)makelaars, autobedrijven, administratiekantoren, etc. Met ondermijning proberen criminelen simpelweg met activiteiten uit de onderwereld de bovenwereld in te komen. De kern van ondermijning is dan ook dat de onder- en bovenwereld verweven raken met elkaar. Ondermijning raakt hiermee de hele samenleving: mens, dier en milieu (denk aan chemische drugsafval). 

Ondermijning herkennen, stel uzelf de volgende vragen

Ondermijning kan lastig zijn om te herkennen. Echter kan je jezelf wel de volgende vragen stellen op het moment dat je vreemde activiteiten waarneemt op een industrieterrein. 

  • Wat voor bedrijf is dit?
  • Is er aanloop op vreemde (nachtelijke) tijdstippen?
  • Ziet het bedrijfspand en de inboedel er representatief uit?
  • Is er nauwelijkse zichtbare activiteit of is de onderneming vaak gesloten?
  • Is er sociale druk of zijn er spanningen onder de gevestigde ondernemers?
  • Zou je als burger bij dit bedrijf een product willen kopen?

Dit soort vragen kun je jezelf stellen op het moment dat je vreemde activiteiten opmerkt rondom een bedrijfspand of onderneming.

Rol van surveillanten en parkbeheerders

De surveillanten van Alert die verantwoordelijk zijn voor de collectieve beveiliging van verschillende industrieterreinen werken vaak samen met de gemeente of parkbeheer. Door een goede communicatie en rapportage in samenwerking met de politie, wordt hiermee ondermijning aangepakt. Als er bijvoorbeeld vaak aanloop is op nachtelijke tijdstippen bij een bedrijfspand voor korte duur en het eigenlijk niet duidelijk is wat deze onderneming nu precies doet, kan de surveillant dit rapporteren naar bijvoorbeeld een parkbeheerder. De parkbeheerder is meestal wel bekend met de ondernemers die actief zijn op het industrieterrein en kan vervolgens verder op onderzoek uitgaan. 

Nog meer signalen van ondermijning:

  • Er staan verschillende (dure) auto’s voor korte tijd voor de deur.
  • Het is onduidelijk wie de eigenaar is, en waar de onderneming in actief is (geen website, logo etc.)
  • De onderneming is actief achter gesloten deuren en lijkt buitenproportioneel te zijn beveiligd.
  • Contante betalingen hebben de voorkeur of is zelfs de enige optie
  • Er zijn dure aankopen of verbouwingen onverklaarbaar t.o.v. de inkomsten van het bedrijf
  • Er is sprake van stankoverlast rond het terrein (sterk chemisch/zoete/anijs/ammoniak of amandel wasmiddelgeur)

Download de ondermijning checklist

Ondermijning aanpakken in samenwerking met Alert?

Alert Security heeft al ruim 20 jaar ervaring met het beveiligen van verschillende industrieterreinen door Zuid-Holland. In samenwerking met u zorgen wij ervoor dat ondermijning aangepakt en sneller geconstateerd wordt. Hierdoor behoudt u uw gevoel van veiligheid en voorkomt u dat normen vervaagd worden.

Neemt contact met ons op en laat u adviseren!

Neem contact op

Bronnen: politie.nl 

Afbeelding: © Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid