Collectieve Beveiliging: Wat is ondermijning en hoe pak je het aan?

Met het beveiligen van industrieterreinen waar vaak veel verschillende bedrijven zitten gevestigd -wat wij collectieve beveiliging noemen- hebben wij als beveiligingsorganisatie regelmatig te maken met ondermijning. Misschien vraagt u zich af wat ondermijning is en waar je ondermijning aan kunt herkennen. Hier vertellen wij graag meer over in dit artikel.

Criminelen maken gebruik van de zakelijke bovenwereld. Dit doen ze om bijvoorbeeld te kunnen witwassen, te handelen in verdovende middelen en wapens, prostitutie, hennepkwekerijen en het dumpen van chemisch afval. De veiligheid en leefbaarheid van een industrieterrein kan hierdoor flink afnemen.

Om gebruik te kunnen maken van de diensten in de bovenwereld, richten criminelen bedrijven op. Vaak vragen ze ook vergunningen aan en huren en kopen panden. Door gebruik te kunnen maken van deze diensten in de bovenwereld hebben zij ook de medewerking nodig van onder andere (verhuur)makelaars, autobedrijven, administratiekantoren, etc. Met ondermijning proberen criminelen simpelweg met activiteiten uit de onderwereld de bovenwereld in te komen.

Ondermijning herkennen

Ondermijning kan lastig zijn om te herkennen. Echter kan je jezelf wel de volgende vragen stellen op het moment dat je vreemde activiteiten waarneemt op een industrieterrein. 

 • Wat voor bedrijf is dit?
 • Is er aanloop op vreemde (nachtelijke) tijdstippen?
 • Ziet het bedrijfspand en de inboedel er representatief uit?
 • Is er nauwelijkse zichtbare activiteit of is de onderneming vaak gesloten?
 • Is er sociale druk onder ondernemers?
 • Zou je als burger bij dit bedrijf een product willen kopen?

Dit soort vragen kun je jezelf stellen op het moment dat je vreemde activiteiten opmerkt rondom een bedrijfspand of onderneming. De surveillanten van Alert die verantwoordelijk zijn voor de collectieve beveiliging van verschillende industrieterreinen werken vaak samen met de gemeente of parkbeheer. Door een goede communicatie en rapportage in samenwerking met de politie, wordt hiermee ondermijning aangepakt.

Als er bijvoorbeeld vaak aanloop is op nachtelijke tijdstippen bij een bedrijfspand voor korte duur en het eigenlijk niet duidelijk is wat deze onderneming nu precies doet, kan de surveillant dit rapporteren naar bijvoorbeeld een parkbeheerder. De parkbeheerder is meestal wel bekend met de ondernemers die actief zijn op het industrieterrein en kan vervolgens verder op onderzoek uitgaan. 

Nog meer signalen van ondermijning zijn:

 • Er staan verschillende (dure) auto’s voor korte tijd voor de deur.
 • Het is onduidelijk wie de eigenaar is
 • De beveiliging van het bedrijf lijkt niet in verhouding met de aanwezige bedrijvigheid
 • Het bedrijf heeft geen website of logo
 • Contante betalingen hebben de voorkeur of is zelfs de enige optie
 • Er zijn dure aankopen of verbouwingen onverklaarbaar t.o.v. de inkomsten van het bedrijf
 • Het is niet duidelijk waar de onderneming in actief is
 • De onderneming is actief achter gesloten deuren

Ondermijning aanpakken in samenwerking met Alert?

Alert Security heeft al ruim 20 jaar ervaring met het beveiligen van verschillende industrieterreinen door Zuid-Holland. In samenwerking met u zorgen wij ervoor dat ondermijning aangepakt en sneller geconstateerd wordt. Hierdoor behoudt u uw gevoel van veiligheid en voorkomt u dat normen vervaagd worden.

Neemt contact met ons op en laat u adviseren!

Neem contact op

Bronnen: politie.nl 

Afbeelding: © Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid