Meer zon, meer inbraken: ons advies voor een veilige lente

- Tips

De meeste kou ligt achter ons: de zon schijnt weer wat vaker en de vogeltjes fluiten. U voelt: het is lente! En daar wilt u natuurlijk van genieten. Daarom doet u lekker de ramen open en gaat u er heerlijk op uit. Helaas betekent meer zon ook meer inbraken. Hoe u zorgeloos geniet van de lente? Lees onze 8 tips voor een veilig gevoel!

1. Doe ramen en deuren op slot

Zodra de zon zich vaker laat zien, wilt u hier natuurlijk van genieten. U zet dan ook vaker ramen en deuren open. Dat kan geen kwaad, maar blijf alert: ook als u alleen maar heel even bij de buren op visite bent, boodschappen doet of boven bent om de was op te hangen. Als u weggaat, controleer dan voor de zekerheid nog een keer of u alle ramen en deuren op slot heeft gedaan.

Anders maakt u het insluipers wel héél makkelijk om binnen te komen en er met uw spullen vandoor te gaan! Het zal niet de eerste keer zijn dat een inbreker zijn slag slaat door aan de voorkant binnen te komen door een open raam, terwijl de bewoners in de tuin bezig zijn.

2. Houd kostbare spullen uit het zicht

Gaat u een dagje of weekendje weg? Mocht u paspoorten niet mee willen nemen, berg deze dan op in een inbraakbestendige kluis. Ook is het aan te raden om kostbare spullen, zoals smartphones, laptops en tablets, uit het zicht te halen.

3. Licht uw buren in

Als u vertrouwde buren heeft, dan kunt u hen vragen of zij een oogje in het zeil kunnen houden. Ook kunnen zij ervoor zorgen dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld de plantjes voor u water geven, de post weghalen of de auto af en toe op de oprit te zetten. Dat zijn kleine dingen die het verschil kunnen maken.

4. Zorg dat uw woning er bewoond uitziet

Natuurlijk kunt u uw buren inschakelen, maar u kunt zelf ook het een en ander doen. Zo kunt u een tijd- of schemerschakelaar op lampen en de radio laten zetten. Dit zorgt ervoor dat uw woning ’s avonds verlicht is en er eventueel muziek te horen is, wat inbrekers op het verkeerde been kan zetten.

5. Zorg voor goed hang-en-sluitwerk op ramen en (garage)deuren

Dit klinkt logisch, maar is het niet altijd. Onze partners komen nog regelmatig tegen dat ramen of garagedeuren niet goed afgesloten kunnen worden. En dan maakt u het de inbrekers wel erg makkelijk. Zorg dus voor SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) gecertificeerd hang- en sluitwerk. Zeker op inbraakgevoelige locaties zoals een dubbele deur.

6. Plaats een tijd- of schemerschakelaar op lampen

Met een schemerschakelaar schakelt u uw lampen aan bij een afnemende lichtsterke. Met andere woorden, de lampen in uw huis gaan aan zodra het donker begint te worden. Een tijdschakelaar doet hetzelfde, maar dan op een door u ingestelde tijd. In een verlicht huis zal een insluiper minder snel proberen binnen te komen.

7. Plaats geen kliko’s of ladders tegen het huis

In de lente bent u meer in de tuin bezig. De struiken moeten gesnoeid worden, de bloemetjes worden geplant en het terras mag grondig worden schoongeboend. Vergeet u na de werkzaamheden niet dat de kliko nog tegen het huis aan staat. Dat kan namelijk een mooi opstapje zijn naar een openstaand raam of het dak van de garage. En zo komen insluipers makkelijker binnen bij u of uw buren.

Wilt u meer tips? Bekijk onze handige infographic. 

Oplossing: Alert

Kiest u voor extra veiligheid? Dan gaat u voor een alarmsysteem met de juiste opvolging. Dat kan bij Alert. Een van onze partners installeert een systeem in uw woning en koppelt het aan onze alarmcentrale. Wij nemen u alle zorg uit handen: we staan 24 uur per dag klaar om signalen en alarmen vanuit uw woning snel en adequaat op te volgen. Zo bent u optimaal beveiligd tegen insluipers.

Wilt u daar meer over weten? Neem contact met ons op!

Lees meer over Particuliere Alarmopvolging