Digitalisering in beveiliging – wat zijn de ontwikkelingen?

- Beveiliging

De maatschappij digitaliseert in hoog tempo. Enkele jaren geleden rekende u nog op de maandelijkse afschriften van uw bank, tegenwoordig betaalt u achteloos met uw mobiele telefoon. Contactloos of via een app. Deze digitalisering van de samenleving is één van de grootste uitdagingen voor de beveiligingssector in de komende jaren. Wat zijn de ontwikkelingen en hoe speelt Alert daar op in?

Minder contant geld

Aan de ene kant is de digitalisering van de samenleving een bedreiging voor de beveiligingssector. Het kan namelijk ten koste gaan van arbeidsplaatsen. Neem het voorbeeld van de digitalisering van het betalingsverkeer in de inleiding hiervoor. Er is een afnemende behoefte aan contant geld. Dat betekent dus letterlijk dat er minder contant geld verplaatst hoeft te worden. De consequentie: de beveiliging van geldtransport staat onder druk, want er is simpelweg minder werk.

Bewaken op afstand

Ook de toename van betrouwbare elektronische hulpmiddelen zet het aantal arbeidsplaatsen onder druk. Een industrieterrein dat volgehangen is met slimme camera’s, microfoons en sensoren, kan vanuit een centraal controlepunt in de gaten worden gehouden. Zeker wanneer de technologie in staat is om bepaalde bewegingen of geluiden te identificeren als afwijkend en hiervan pro-actief een seintje te geven in de alarmcentrale. Bewaken op afstand wordt een steeds gangbaarder principe en leidt ertoe dat er minder beveiligers ter plaatse nodig zijn om de boel in de gaten te houden, maar pas ingezet worden als het er daadwerkelijk toe doet.

Kansen voor de sector

Maar, zoals zo vaak, leidt een bedreiging aan de ene kant, tot kansen aan de andere kant. Hoe kunnen traditionele bedrijven inspelen op deze digitale ontwikkelingen? Er is een exponentieel groeiende behoefte aan cybersecurity. Daar liggen de kansen voor onze sector.

Cybersecurity is booming

Het spreekt voor zich dat met de groeiende, slimme technologie, de risico’s op hacking enorm toenemen. Een drone kan in de toekomst wellicht ingezet worden om een industrieterrein van bovenaf te bewaken. Maar eenzelfde drone kan door criminelen worden gebruik om zwakke plekken in de beveiligings-infrastructuur te vinden. En een drone kan worden gehackt. Cybersecurity is al booming en dat zal de komende jaren alleen nog meer toenemen, waardoor organisaties genoodzaakt zijn hun digital security naar een hoger niveau te tillen.

De traditionele beveiliger blijft

Voor de sector betekent dit niet dat de traditionele beveiliger zo maar zal verdwijnen. Er zijn nog steeds oren, ogen en handen ter plaatse nodig om optimale veiligheid te waarborgen. Maar er zal steeds meer behoefte komen aan beveiligers met specifieke specialismes op het gebied van digitale technieken. En juist op dit snijvlak van mens en techniek wil Alert excelleren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de digitalisering van beveiliging en de oplossingen van Alert? Neem direct contact met ons op.

Neem contact met ons op