De nut en noodzaak van kentekenherkenning

Bijna alle industrieterreinen hangen vol met beveiligingscamera’s. Wij krijgen er steeds meer mee te maken, maar veel mensen denken dat het nog steeds gaat om ‘gewone’ camera’s. Alert maakt onder andere ook gebruik van de zogenaamde ANPR-camera’s. Deze camera’s kunnen namelijk veel meer.

Wat zijn ANPR-camera’s?

De afkorting ANPR staat voor ‘Automatic NumberPlate Recognition’. Dit houdt in dat deze camera’s de kentekens van voertuigen scant die het industrieterrein betreden en verlaten. Vervolgens worden deze kentekens gescreend met een lijst van kentekenplaten van personen die bijvoorbeeld gezocht worden en/of het voertuig gestolen is.

Wat gebeurt er als er een verdacht voertuig wordt gedetecteerd?

Op het moment dat er een kenteken gescand wordt dat overeenkomt met een kenteken uit de lijst van gezochte voertuigen, noemen we dat een ‘hit’. Alert kan dan een aantal vervolgstappen uitvoeren, zoals het aansturen van een surveillant en de politie. Dankzij deze gegevens kan de bestuurder ook meteen aangehouden worden.

Als een scan niet voorkomt in de referentielijst van justitie, dan wordt de scan tijdelijk bewaard indien er later toch blijkt te zijn ingebroken om te achterhalen welke voertuigen er op het terrein zijn geweest. Verwerking van hits vindt plaats conform de Wet Politiegegevens.

Wat kan Alert nog meer met ANPR-camera’s?

ANPR kan ook worden ingezet voor servicegerichte doeleinden, zoals wel of niet toegang verlenen aan een leverancier die aanwezig is, aansturing naar het juiste dock, parkeergarages, etc. Natuurlijk is beveiliging ook van belang, maar dan vooral ook het aanleggen van één database die lokaal relevant is.

Via Alert One kan dit regionaal en zelfs nationaal worden ingezet. Een verdacht voertuig op een industrieterrein in Veghel kan ook relevant zijn voor bijvoorbeeld collectief Raamsdonksveer of Spijkenisse. Daarnaast is het ook interessant dat ANPR-camera’s de mogelijkheid hebben om een koppeling te maken met VBV(Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) en RDW. Inmiddels is Alert met veel ANPR-camera’s compatible.

Meer weten?

Voor meer informatie over wat ANPR-camera’s en Alert One voor uw organisatie kunnen betekenen, kunt u altijd contact opnemen met Joost.

Neem contact op