ALERT CYBER NEWS

- Alarmcentrale - Tips - Alert Group

WAARSCHUWING VOOR PROCESSORLEK

Beveiligingsexperts vonden twee grote bugs in Intel, AMD en ARM processors, die vrijwel in elke computer ter wereld worden gebruikt.

Het gaat om twee soorten lekken, die Meltdown en Spectre worden genoemd. Onderzoekers van de Oostenrijkse Universiteit in Graz zetten hun bevindingen uiteen op de website meltdownattack.com.

Meltdown en Spectre zijn bugs die er voor kunnen zorgen dat hackers toegang krijgen tot het kernelgeheugen van computers. Daarin worden onder meer wachtwoorden en andere gevoelige informatie bewaard. Spectre treft niet alleen computers, maar ook smartphones en bijvoorbeeld slimme thuisapparaten.

Onderzoekers testten het lek en vonden ook kwetsbaarheden in chips uit 2011. Zelfs processors uit 1995 zouden getroffen kunnen zijn. De problemen maken geen onderscheid in het soort apparaat. Besturingssystemen als Windows, macOS en Android lopen evenveel risico.

Eén van de ontdekkers van Meltdown, Daniel Gruss, noemt Meltdown op de korte termijn het "meest serieuze probleem". De fouten zijn met software-updates te verhelpen, maar die maken de computers waarschijnlijk wel iets trager.

Grote techbedrijven en aanbieders van clouddiensten werken aan een oplossing. Zo zeggen Amazon en Microsoft zo snel mogelijk veranderingen door te voeren om Meltdown te stoppen. Ook Google stelt inmiddels beveiligd te zijn tegen mogelijke aanvallen via dit lek. Intel is eveneens begonnen met het uitgeven van software- en firmware-updates.

Bron: nu.nl